Коментарна статия в израелското електронно издание  за приноса и международното признание

...
Коментарна статия в израелското електронно издание  за приноса и международното признание
Коментари Харесай

Боец срещу тероризма, който не знаем, а трябва

Коментарна публикация в израелското електронно издание  за приноса и интернационалното самопризнание на Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа за работата му над възбраната на Хизбула в Европа.

В Европа животът за Хизбула, най-сетне, става все по-труден. В продължение на десетилетия групата употребява континента, с цел да провежда и финансира своите терористични офанзиви, а предходната година те започнаха да бъдат обект на по-сериозно наблюдаване в европейските столици. Само през 2020 година Австрия, Чехия, Германия, Литва, Сърбия и Словения дефинираха Хизбула като терористична организация, забранявайки на групата да употребява техните финансови институции и да стъпва в съответните им юрисдикции.

Тези дейности от страна на европейските страни са изцяло заслужени. " Хизбула " е оставила морета от кръв в цяла Европа и по целия свят, тъй че малко на брой отвън Техеран, Пхенян и Бейрут ще бъдат срещу слагането на Хизбула в черния лист, предава Times of Israel.

Изглежда необичайно, че толкоз доста страни внезапно не разрешиха Хизбула и то в година, в която оръжията и бомбите на Хизбула бяха тихи в Европа. Защо тъкмо в този момент?

Добър въпрос. Така че, дано да копнем малко по-дълбоко. Тези определяния на Хизбула за терористична организация произтичат от години целенасочена и постепенна работа за възбрана на Хизбула в Европа. И по-специално един човек се занимава с тази подготвителна работа, напъва, убеждава и прави по този начин, че нещата да се случат. Този човек е Цветан Цветанов  Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Бивш вицепремиер на България, Цветанов познава от първа ръка терора, който Хизбула може да изнесе. Може би помните, че през 2012 година терорист се качи на рейс цялостен с израелски туристи, покрай Бургас в България и взриви бомба, убивайки българския водач на рейса и петима израелски туристи. Взривът рани още 35 души.

По това време, като министър на вътрешните работи на България, Цветанов пое персонален надзор върху следствието на това нахлуване. Работейки в тясно съдействие с Европол, следствието на Цветанов бързо разкри, че Хизбула, без никаква сянка на подозрение, стои зад офанзивата. След като виновникът стана прочут, Цветанов стартира акция, призоваваща всички страни да признаят еднопосочно, че Хизбула е умъртвила тези шест цивилни жертви на европейска земя. Главната цел на тази акция беше да убеди Европейския съюз да дефинира Хизбула като задгранична терористична организация. Подобна възбрана тогава, щеше да подложи групата на същите санкции, пред които е изправена в страните, които я не разрешиха предходната година.

В началото акцията на Цветанов набра известност. В Съединени американски щати тогавашният консултант в Белия дом по въпросите на вътрешна сигурност Джон Бренан поддържа настояването на Цветанов, както и 111 членове на Конгреса, които в особено писмо благодариха персонално на Цветанов за водачеството му по този въпрос. Но Европейски Съюз беше по-малко въодушевен. Вероятно някои държави-членки на Европейски Съюз се опасяваха от отмъщение, в случай че признаеха Хизбула за терористична организация. Други, може би се опасяваха от възмездие от един от съдружниците на Хизбула, дълголетен бодил на Европейски Съюз в очите – Русия. Но в последна сметка, макар най-хубавите старания на Цветанов, Брюксел дефинира като терористична група единствено военното крило на Хизбула, оставяйки политическото управление на Хизбула, което финансира и провежда своите бойци, незасегнато.

Цветанов показа на Брюксел честен тест и тогавашното политическо управление там не устоя теста. Днес, когато са минали повече от осем години от бургаския терористичен акт, битката на Цветанов против Хизбула в доста връзки занапред стартира и плодовете от неговия труд стартират да узряват.

По време на ръководството си Цветанов научи смисъла на трансатлантическото партньорство и смисъла на сигурността на Израел в свят, където доста нечисти сили се концентрират върху намирането на изобретателни способи да заплашат тази страна и нейните жители. Сега Цветанов се оправя с тези провокации в българската политика посредством новосформираната си политическа партия " ", чиято платформа приканва за по-тесни връзки с Европейски Съюз, Съединени американски щати и Израел, и приканва София да се опълчи на фиктивни партньорства с враждебните Русия и Китай. Извън Народното събрание Цветанов ръководи Евроатлантическия център за сигурност (ЕАЦС) в София, неправителствена организация, която работи за същите цели.

Именно от тези две позиции Цветанов сполучливо упорства повече страни да забранят Хизбулла – групата, която донесе терора в страната му. И в този момент, със промяната на управлението във Вашингтон, Цветанов е в още по-добра обстановка да вземе превес над Хизбула. Не забравяйте, че офанзивата в Бургас се случи по време на администрацията на Обама. Оттогава Цветанов е съумял да сътвори доста близки връзки с публични лица, доста от които се завръщат през днешния ден на високопоставени позиции в държавното управление на Съединени американски щати. За разлика от някои европейски политици, политическото управление на Вашингтон не е наранено от страха от Хизбула, откакто още през 1997 година ги дефинира за терористична група.

Като всяко друго държавно управление, Европейски Съюз през 2021 година ще бъде заставен да реагира на събития отвън неговия надзор. Но това, което годините работа на Цветанов демонстрираха е, че „ Хизбула “ е гибелен проблем, с който Европейски Съюз може да се оправи превантивно. Обновеният трансатлантически фокус на Вашингтон, комбиниран с възходящите настроения против Хизбула в Централна и Източна Европа, би трябвало да се надграждат в Брюксел, до момента в който предварителната защита към момента е алтернатива. Със златната опция, предоставена от декларираната цел на администрацията на Байдън да се ангажира още веднъж с европейските си съдружници, в този момент е тъкмо подобаващият миг семената на Цветанов, посени през 2012 година, да разцъфтят пълноценно. Брюксел, чакаме.

Авторът Алекс Бенджамин е шеф на Europe-Israel Public Affairs (EIPA) – мултидисциплинарна произраелска група, основана в Брюксел с офиси в Париж и Берлин. Също по този начин е шеф по публичните въпроси на Европейската еврейска асоциация (European Jewish Association – EJA) – основана в Брюксел Неправителствени организации, представляваща еврейските общности на европейския континент, в това число и на двустранно ниво с страните от Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР